Tijdens de boeiende avond over Straatkat vertelde uitgever Marie-Lynn Herpoel, die het boek als eerste las, over het ontstaan van het boek en de fijne samenwerking met Yasmina El Messaoudi. Hieronder vind je haar welkomstwoord.
Goedenavond allemaal,
Ik ben Marie-Lynn Herpoel, uitgever bij Vrijdag, en namens iedereen bij de uitgeverij heet ik jullie van harte welkom op deze avond over Straatkat, het wondermooie debuut van Yasmina El Messaoudi. Intussen dartelt Straatkat al zo’n twee maanden rond op de wereld. Haar komst bleef niet ongezien: het boek werd warm onthaald in de media en het beroerde al vele lezers. Zoveel lezers al, dat ik jullie met veel plezier mag meedelen dat we deze week de tweede druk van het boek in gang hebben gezet. Grijp vanavond dus zeker jullie kans om nog een exemplaar van de eerste druk te scoren, want het zijn de laatste.
"Haar komst bleef niet ongezien: het boek werd warm onthaald in de media en het beroerde al vele lezers."
Maar dat is voor straks, want er wacht ons eerst nog een mooi programma met boeiende sprekers en muziek. Ik heb de eer om deze avond te mogen openen en hoe kan dat beter dan te beginnen bij het begin: het wordingsproces van dit boek. Vorig jaar, op 11 januari, dook in mijn mailbox een mailtje op met als onderwerp ‘Manuscript: Straatkat’. Als iemand ons een manuscript toestuurt, is dit nagenoeg altijd voorzien van een lange begeleidende mail waarin staat waarover het verhaal gaat, wie de persoon in kwestie is, en waarom dit verhaal in ons fonds thuishoort. Yasmina’s begeleidende mail was daarentegen zéér kort en ging als volgt: ‘Over straatkatten en dode moeders. En een plek waar ze kunnen thuiskomen.’ Dat was het, geen woord meer, geen woord minder, en toch (of juist daarom?) trok het meteen mijn aandacht.
"Wat ik las, was niet alleen sterk en meeslepend geschreven, maar het was ook relevant, eye opening en aangrijpend."
Diezelfde dag nog begon ik de bijgevoegde tekst te lezen, wat toen nog zo’n vijftig pagina’s in Word besloeg. Wat ik las, was niet alleen sterk en meeslepend geschreven, maar het was ook relevant, eye opening en aangrijpend. Als uitgever is er niets heerlijkers dan het gevoel dat je overvalt wanneer je iets bijzonders leest, iets wat echt binnenkomt. Dat gebeurt niet zo vaak, maar dat bijzondere gevoel had ik wel meteen bij Straatkat. Ik vertelde mijn collega Ronald erover, stuurde de tekst naar hem door en ook hij werd er meteen door gegrepen. Toen we Yasmina zo’n twee weken later spraken, voelden we meteen een klik. Ronald en ik wisten het toen zeker: dit boek moéten we uitgeven. Gelukkig dacht Yasmina hier hetzelfde over en koos ze Vrijdag uit als een veilige thuis voor haar Straatkat.
Dan kon het eigenlijke redactieproces van start gaan en wat was het een plezier om Yasmina daarbij te begeleiden. Alles verliep heel harmonieus: we zaten van in het begin op dezelfde golflengte en dat bleef zo gedurende het verdere proces. Yasmina was erg gedreven en ging telkens met veel bezieling en ijver aan de slag met de feedback. Het was geweldig om te zien hoe ze telkens weer een grote stap maakte en zo dichter kwam tot bij wat Straatkat uiteindelijk geworden is. Een openhartig, onverbloemd en persoonlijk boek waarin het verlies van haar moeder Yasmina aanzet om terug te blikken op hun leven samen, en daaruit volgend ook op haar eigen leven, haar roots, haar identiteit en het ontbreken ervan nadat haar moeder is weggevallen. Een verhaal over verdriet, schaamte, eenzaamheid en verlangen, maar ook vol van liefde, begrip en hoop. Heel persoonlijk, maar toch zo universeel. Het is een boek dat schoonheid, troost, nabijheid en herkenning biedt voor andere straatkatten, maar daarnaast is het ook een eye-opener voor de mensen om hen heen.
"Heel persoonlijk, maar toch zo universeel."
Lieve Yasmina, ik zou urenlang kunnen vertellen over jou en jouw beklijvende boek. Om dan nog te zwijgen over de bijzondere momenten die we intussen al meemaakten. Zoals toen we ontdekten dat de vormgeefster van jouw boek vroeger de boeken van jouw mama uitgaf en jou nog als klein kindje heeft gekend. Dat we Straatkat vanavond vieren in De Zondvloed, de boekhandel waar ook jouw mama’s boeken werden voorgesteld, maakt de cirkel helemaal rond. Of zoals die ene memorabele avond die we samen doorbrachten in het ankertje met Vanity, Brit, Henkie en de straatkater.
"Dat we Straatkat vanavond vieren in De Zondvloed, de boekhandel waar ook jouw mama’s boeken werden voorgesteld, maakt de cirkel helemaal rond."
Ik vond het echt een groot genoegen om met je samen te werken. Niet alleen omdat ik je een geweldige schrijver vind, maar wat ben je ook warm in de omgang en wat is jouw enthousiasme en positiviteit aanstekelijk. Ik ben onwijs trots op jou en op dit boek, en ik wens het nog veel lezers toe, want dat verdient het. Ik kijk alvast uit naar onze toekomstige samenwerkingen, maar daar zullen we het binnenkort nog over hebben. Want één ding is duidelijk: dit is misschien wel jouw eerste, maar zeker niet jouw laatste boek. Er schuilen nog zoveel belangrijke, noodzakelijke verhalen in jouw pen.
Meer van de boeiende avond over Straatkat
Straatkat Maysa Ahidar spreekt over de herkenbaarheid van Yasmina's boek
De zeventienjarige Maysa Ahidar uit Brussel was zo geraakt toen ze Straatkat las, dat ze tijdens de boekvoorstelling haar ervaringen wilde delen. Als dochter van een Belgisch-Marokkaanse vader en een Vlaamse moeder herkende ze zich volledig in Yasmina's verhaal. Hier lees je Maysa's mooie woorden.
Uitgever Marie-Lynn Herpoel introduceert 'Straatkat'
Tijdens de boeiende avond over Straatkat vertelde uitgever Marie-Lynn Herpoel, die het boek als eerste las, over het ontstaan van het boek en de fijne samenwerking met Yasmina El Messaoudi. Hieronder vind je haar welkomstwoord.
Fotoverslag boeiende avond over 'Straatkat'
Op donderdag 24 maart stelde Yasmina El Messaoudi haar boek Straatkat voor in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Uitgever Marie-Lynn Herpoel, die het boek als eerste las, zorgde voor een inleiding. Xavier Taveirne las namens Leo Peeters, ere-burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, voor over Yasmina's geboortedorp en sprak daarna met auteur Yasmina El Messaoudi en Fatma Taspinar over opgroeien tussen twee culturen en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat. Ten laatste deelde 17-jarige Brusselse straatkat Maysa Ahidar haar ervaring met het boek. Voor haar was het verhaal van Straatkat erg herkenbaar. Wannes en Steve verzorgden de muziek.