Gelukkig zijn. Een fragment uit 'Ten derden male'

20 maart. De Internationale Dag van het Geluk. Alleen geld maakt niet gelukkig, wordt vaak gezegd. Toch blijven de geluksscores van de gemiddelde rijke en de gemiddelde arme aanzienlijk verschillen. Armoede hindert geluk. Lees hier een fragment uit Ten derden male van Jos Geysels en Erik Vlaminck.


Ten derden male
Jos Geysels & Erik Vlaminck

ISBN: 9789464341249
Prijs: €12,50

Gelukkig zijn

‘Gelukkig zijn. Daarvoor wil ik alles geven,’ zingt Raymond van het Groenewoud.

       Allemaal zijn we op zoek naar geluk. Soms vinden we dat in het werk, in onze relatie, bij onze kinderen, in kleine dingen of in grote projecten. De enen hebben geluk (gehad) door een goede gezondheid of een erfenis, anderen hebben veel minder kansen (gekregen) om dat geluk te vinden.

       In elk geval: geluk is belangrijk. De zoektocht naar geluk is overal aanwezig. We hebben een internationale dag van het geluk (20 maart), de Amerikanen hebben het streven naar geluk in hun Onafhankelijkheidsverklaring staan, en in de gemeente Kuurne is er een ‘schepen van geluk’.

       Interessant om weten is dat meer economische groei en meer welvaart niet noodzakelijk meer welzijn en/of tevredenheid opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van het federaal Planbureau. Terwijl ons Bruto Binnenlands Product (BBP) per inwoner in 2016 ongeveer zes procent hoger was dan in 2005, daalde het welzijn van de Belgen tot onder het niveau van 2005. We zijn rijker, maar we voelen ons niet beter. De jacht naar geluk brengt geld op, maar kost ook veel. We merken het aan de verhoogde cijfers van burn-outs, depressies en angstgevoelens.

       Toch blijven de geluksscores van de gemiddelde rijke en de gemiddelde arme aanzienlijk verschillen. Volgens de Nederlandse hoogleraar Ap Dijksterhuis geeft ‘rijkdom zekerheid, kunnen rijken meer leuke dingen doen. Ze kunnen een deel van de vervelende dingen makkelijker vermijden, tegenslagen beter opvangen en ook nog zorgen voor meer eigenwaarde’. Mensen in armoede voelen zich onzekerder, ook omdat ze problemen hebben om in hun eerste levensbehoeften te voorzien en minder over hun eigen lot kunnen beslissen.

       Alleen geld maakt niet gelukkig, wordt vaak gezegd. Iedereen kent mensen met een bescheiden inkomen die toch gelukkig in de wereld staan. Bovendien stijgt het geluksgevoel boven een bepaald inkomen- ongeveer vijfduizend euro per maand - niet meer in dezelfde mate.

       Eén ding blijft wel duidelijk: armoede hindert geluk. Dat constateert ook socioloog Ignace Glorieux (VUB). “Het materiële aspect is wel degelijk de basis. Het is geen garantie op geluk, maar voldoende inkomen hebben is wel een noodzakelijke voorwaarde.’ Wie zich in een gezonde financiële situatie bevindt heeft veertig procent meer kans om gelukkig te zijn.


Ten derden male geeft feiten en cijfers over het armoedeprobleem, naast persoonlijke verhalen en anekdotes.